TIL PHUKET MED HJEMMELAGET FENALÅR I SEKKEN

TIL DAGLIG DRIVER HAN GÅRD PÅ VOSS – NÅ REISER ANDERS TVEITE TIL PHUKET FOR Å FREMME VESTNORSK TRADISJONSMAT

Da Anders var 17 år reiste han til Frankrike for å ta kokkeutdannelse. Siden har han jobbet på flere topprestauranter både innenlands og utenlands, i La Rochelle, Oslo og Stavanger. -Jeg visste jo at jeg skulle jobbe med mat, men jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle jobbe med dyr på denne måten. I dag er det ti år siden Anders og Cecilie tok over familiegården etter mormoren til Anders på Voss. Før det hadde de bare hatt to gullfisk og en katt. Nå beveger 50 ullgriser, 200 sau og fire hunder seg rundt på gården, 450 m.o.h.

På gården fra 1800-tallet har Anders og Cecilie egen foredlingsbedrift. De driver cateringvirksomhet og har hagerestaurant på sommeren. Det neste prosjektet er å etablere en permanent gårdsrestaurant med «fine dining» servering. – Det er veldig mye arbeid, men nærheten til naturen og dyra gir oss også utrolig mye. På et tidspunkt ble dette redningen for kokkekarrieren til Anders. -Jeg var rett og slett veldig lei etter å ha jobbet mange år i bransjen, så jeg bestemte meg til å legge kokkeyrket på hylla og begynne å studere i stedet. Men på gården fant han tilbake til gnisten og matgleden. – Det er noe med å dra grønnsakene opp av jorda. Du en helt annen respekt for råvarene når du vet hvor mye arbeid som ligger bak. Også når det kommer til utnyttelsen av hele dyret. Det gir maten en ekstra dimensjon.

I kraft av Bergen sitt medlemskap i UNESCO City of Gastronomy er Bergen invitert til å delta på Gastronomy International Symposium i Phuket i Thailand, 30. januar til 2. februar 2020. Hit inviteres matbyene fra hele verden for å utveksle ideer og dele erfaringer knyttet til gastronomi, bærekraft og kultur. Matarena koordinerer deltakelsen på vegne av Bergen kommune, og Alexandra Krage Angell deltar i symposiet. Anders Tveite reiser nedover som eneste kokk for å vise frem Bergen som gastronomiby og den vestnorske matkulturen. Med seg i bagasjen har han fenalår laget på eget lam, som er tørrsaltet på gamlemåten og røkt med oreved fra egen skog. Sammen med de andre internasjonale kokkene skal han holde en kokkedemo med smaksprøver til bransjevenner og publikum.

-Faren min spurte meg om jeg tror folk i Thailand spiser fenalår, ler Anders. -De har nok ikke smakt det før men jeg er sikker at de synes det er spennende med noe så tradisjonsrikt og godt som et fenalår. Retten planlegger han å servere på moderne vis, med buljong, mørt røykekjøtt på lammebog, gulrøtter og grønnkålchips og -pulver. Fenalåret skal raspes på toppen. Han gleder seg til sin første Thailandstur og til å knytte spennende kontakter underveis. Og ikke minst til å vise frem Vestlandsmaten.

– Vi har mange gode råvarer og er utrolig flinke på mye her hjemme. Men jeg tenker også at vi norske kokker kan bli enda mer stolte av vår kultur og vår tradisjon. Selv har han lyst å bidra til å ta tilbake de gamle rettene og teknikkene, gjennom å blande de med moderne trender.