Mat fra Bergensregionen

Matbyen Bergen, “City of Gastronomy”, bygger på over tusen års historie som møteplass og handelssentrum for kultur- og mattradisjoner. Omgitt av hav, dype fjorder og høye fjell har naturen skapt et miljø for mat- produksjon i rene, mektige omgivelser.

INSPIRASJON FRA TRADISJON

Bergen og Bergensregionen har en rekke spisesteder som tilbyr spennende mat basert på lokale tradisjoner og råvarer. Bondens marked er en populær tradisjon der bergensere kan handle mat direkte fra lokale småskalaprodusenter annenhver lørdag.

cropped-dsc_8499-v21.jpg

Hvert år i september arrangeres Bergen Matfestival, Norges største lokalmatfestival. Her samles produsenter av bærekraftig, kortreist mat fra regionen i en storstilt matkulturell folkefest. Samtidig med matfestivalen arrangeres den årlige ølfestivalen.

Bergensregionen har et kokkefaglig miljø med stadig flere utøvere i internasjonal klasse, blant annet Bocuse d´Or vinnerne, som nå holder til på henholdsvis Stord og Austevoll utenfor Bergen. Kreative matkunstnere er nøkkeldrivere for å ta vare på, utvikle og formidle lokal mat- kultur og gastronomi. Her fokuseres på nye anvendelser av tradisjonelle, kortreiste råvarer og på å høste av vestlandsnaturens rike ressurser.

Grillet%20Laks%2c%20asparges%20og%20erter%202%20-%20AI%20-%20Johnny%20Mazzilli

HAVETS LEKRE SPISKAMMER

Fersk sjømat er rikt tilgjengelig i regionen og er kjernen i bergensk matkultur, fra tradisjonsrik bergensk fiskesuppe, røkelaks eller persetorsk til rå nytelser av laks, kveite eller kamskjell.

ThinkstockPhotos-472707124

NORGES FRUKTHAGE

Siden 1300-tallet har fruktbøndene i Hardanger perfeksjonert dyrking av epler, plommer, pærer og moreller til et internasjonalt toppnivå. Jordsmonn og klima gir frukt og bær av ypperste kvalitet. Et nyplukket Hardangereple er intet mindre enn en smaksåpenbaring. Frisk eplejuice og perlende sider må oppleves. Og ikke glem de forførerisk søte Hardangermorellene – i fersk eller hermetisert utgave.

AdobeStock_55650021

SMAKFULLT KJØTT FRA REN NATUR

Dyr som har beitet saftig gress i grønn vestlandsnatur smaker rett og slett bedre. Røyking, graving og tørking er tradisjonsrike metoder som har vært i bruk siden vikingtiden. Opplev smaken av smalahove, fenalår og pinnekjøtt. Nyt kjøtt av villsau, den opprinnelige norske sauerasen. Kanskje som fårikål eller i den bergenske versjonen – puspas?

IMG_9404

VÅRT DAGLIGE BRØD

Bergensk bakerkunst vitner om tette forbindelser til Europa. Byen fikk Norges første bakerlaug i 1596 og bakersvennene dro til Tyskland og Danmark for å lære håndverket. Unn deg en nybakt skillingsbolle når du er i Bergen – eller et stykke Hvit Dame, kaken som fikk sitt navn av den tyske keiser Wilhelm. Fra distriktene rundt byen kommer spesialiteter som lefse og flatbrød – Norges nasjonalbrød.

 

OST MED SJEL

Geiter og kyr på fjellbeite i ren natur gir kvalitetsmelk til lokal osteproduksjon. Å prøve brun geitost er et must – «norskere» smak finnes knapt. Gammalost etter tusen år gammel oppskrift krever nok litt mer dristighet. Flere produsenter tilbyr ostetyper som chèvre og camembert – med en lokal vri.