Persetorskens dag: HELE BERGENS FESTDAG

28. januar 2020 ble persetorskens dag feiret for aller første gang. Hvert år setter mange restauranter denne erkenorske Bergensretten på menyen denne dagen, for å hedre byens stolte matarv og hylle denne tradisjonsrike torskeretten.

Det hele startet som en spøk på Facebook. Bien-kokk Gard Haugland har lenge laget persetorsk på sine restauranter, både fordi han mener det er viktig å bevare matkulturen, men mest av alt fordi persetorsk er så godt. Da han foreslo at persetorsken burde få sin egen dag var Bystyret i Bergen raskt på ballen, og det ble vedtatt at 28. januar skulle herved være dedikert til denne tradisjonelle torskeretten.

Persetorsk er sukret og saltet torsk som så har blitt lagt i press. Dette fører til en mild og vennlig smak som de fleste kan like. Navnet perse stammer fra høy-neder-tysk og betyr “presse”, angivelig en henvisning til pressemetoden brukt for å skape retten.

Vil du prøve deg på å lage persetorsk? Test ut denne oppskriften;

https://www.bergen.kommune.no/hvaskjer/slik-feirer-vi-persetorskens-dag?fbclid=IwAR1wdZSZ3HFjJzAs4h67GrTu8yGaLdTDK5eFVqBJmcjZrJ5KrCLIqTpOvbs