UNESCO-RAPPORTER

Bergen UNESCO Creative City of Gastronomy, RAPPORTERINGSPERIODE 2015–2019

I 2015 ble Bergen utnevnt som en av UNESCOs kreative byer innen gastronomi, og ble med det medlem av UNESCOs samarbeidsnettverk av 246 kreative byer. 36 av disse byene samarbeider innen gastronomi. Rapporten under fremhever både lokale og internasjonale aktiviteter matbyen Bergen har gjennomført siden 2015. Rapporten inneholder også handlingsplaner for de kommende årene, som bygger på erfaringen og nettverket som allerede er etablert.

Bergen kommune har de siste fire årene integrert gastronomi og bærekraft i lokale strategier og initiativ, og tatt grep for å fremme en bærekraftig kreativ økonomi (fra fjord og jord til bord), og støttet større begivenheter som matfestivaler, og nye arrangementer som f.eks. World Cheese Awards 2018.

Internasjonalt har Bergen kommune bidratt aktivt til UNESCOs Creative Cities Program (UCCP). Vi har blant annet vært involvert i to EU-prosjekter med andre UCCP-byer: Et gastronomisk samarbeid mellom grunnskoler #TastingSchools, og et prosjekt for å oppmuntre en ny generasjon matentreprenører #Youth4Food. Representanter fra andre UCCP-byer har vist frem sin matkultur på Bergen Matfestival, og både administrative og bransjerepresentanter fra Bergen har deltatt aktivt i matfestivaler og strategiske samarbeid med andre UCCP-byer globalt.

Her kan du lese hele rapporten: